ТОП 5 НА НАЙ-БОГАТИТЕ НА АНТИОКСИДАНТИ ЗЕЛЕНЧУЦИ



ПРИЯТНО МИ Е ДА СЕ ЗАПОЗНАЕМ,
АЗ СЪМ АНТИОКСИДАНТ! 
Тази статия не е плод, нито зеленчук на въображението. Основава се на факти, събрани от различни източници.

Да си припомним – антиоксидантите са добрият приятел на имунитета ни. Те неутрализират свободните радикали, които се оказват отговорни  за  процеса на стареене на клетката и за развитието на редица туморни и сърдечни заболявания. Оказва се, че всяка наша клетка произвежда около 10 хиляди свободни радикали ежедневно. Вместо да се стряскаме от огромната цифра, нека предварително вземем мерки, за да има организма ни по-добри съпротивителни сили. И нека теми мерки за са вкусни!
Представяме ви 5-те най-богати на антиоксиданти ЗЕЛЕНЧУЦИ - такива, каквито не ги познаваме. 

ТОП 5  НА НАЙ-БОГАТИТЕ НА АНТИОКСИДАНТИ ЗЕЛЕНЧУЦИ 
1. Зеле
ü  Заради това, че съдържа повече витамин С отколкото в самите лимони и портокали, с право е наричано още „северен лимон”.
ü  Известният древногръцки математик Питагор пише: "Зелето е зеленчук, който поддържа постоянна бодрост и ведро настроение на духа.”
ü  Било е основна храна на строителите на Великата китайска стена.
ü  Древните гърци и римляни вярвали, че то премахва меланхолията. Може би тогава така са наричали сутрешното угризение след препиване.
2. Спанак
ü  До неотдавна спанакът се гордееше с това, че е най-богатият на желязо зеленчук. Грешно поставена десетична запетая през 1870 г. му отрежда съдържание на този метал 10 пъти повече отколкото е в действителност.
ü  Силата на спанака се увековечава с Попай Морякът. След като именитият герой показва силата на спаначената супа, консумацията му нараства с цели 33%. Първият епизод на “Попай Моряка” е излъчен през 1929 г. Много хора твърдят, че това е най-хубавото нещо, което се е случвало на спанака.
ü  Проучвания показват, че жените са по-големи любители на този зеленчук, отколкото мъжете. Те го пренебрегват, може би защото не расте на кокал... В тийнейджърска възраст е обратното. Тийнейджърите вероятно по-трудно се отърсват от съветите на анимационните си идоли и го предпочитат повече, за разлика от тийнейджърките.
3. Брюкселско зеле
ü  Столицата на Белгия дава името не само на брюкселските дантели, но и на една от разновидностите на зелето. Предполага се, че там са започнали да го отглеждат за първи път.
ü  В края на 2006 г. луксозният лондонски магазин “Хародс”, който обича кулинарните експерименти, пусна сладолед с вкус на брюкселско зеле за Коледа.
ü  Едно от първите всякаквовкусови бобчета, които Хари Потър хапнал във влака "Експрес Хогуортс", композиран на "Перон Девет и три четвърти", имал вкус точно на Брюкселско зеле.
4. Червена чушка
ü  “Разболява микробите” – така казват за нея. Прясно изцеденият сок от червена камба или чушка се препоръчва при инфекциозни заболявания. От 100 г се получават 50 - 60 мл сок.
ü  Думата "чили" е едно от индианските наименования на чушката. Латинското име на вида capsicum произлиза от гръцката дума kapos (хапя). Оттам и химическата съставка, която придава лютив вкус на чушката, се нарича капсаицин.
ü  Завладяващият вкус на печената чушка стои в основата на един забележителен кухненски уред - чушкопека. Този електрически прибор с мощност от 1200 вата прилича на малка домашна леярна за метали. С енергия, достатъчна за изпичането на пет чушки, той изпича само една, но я изпича съвършено.
5. Лук
ü  Лукът е зеленчукът, който ни кара да плачем. Жалко, че няма такъв, който да ни кара да се смеем...
ü  Едно от нещата, които древните гърци, търсейки златното руно донесли от пътешествието, бил лукът. Дълго време техните учени го използвали като нагледно пособие за изучаване на астрономия, смятайки, че Вселената се състои от няколко сфери, обкръжаващи Земята.
ü  Славянските племена имали такава мъдрост: "Лукът от 7 болести лекува." През средните векове лекарите смятали, че дори миризмата му предпазва от болести.
ü  Медиците препоръчват човек да изяжда около 8 кг лук годишно.

„Продължителността на живота би нараснала скокообразно, ако зеленчуците миришеха толкова добре както бекона.” - заключава Дъг Ларсън /американски журналист/.

Е, може и така да е! Затова съвсем скоро очаквайте как лесно да направим вкусни антиоксидантни ястия. 

Коментари