БОТАНИЧЕСКАТА ГРАДИНА И ДВОРЕЦА В БАЛЧИК


Ботаническата градина в Балчик е прекрасно място за разходка през прохладните есенни дни. Тук ще намерите не само спокойствието, което ще ви отдели от натовареното ежедневие, но и красота, която ще ви зареди. Известна е с това, че на площ от се отглеждат над 2 500
растителни вида. Струва си да се видят.Приятната разходка в Ботаническата градина се
допълва и от най-голямата атракция – колекцията от гигантски кактуси, които растат на открито в месеците от април до октомври. Що се отнася до дърветата, там също има от какво да се впечатлим. Могат да се видят 33 вида палми, екзотичните
бонбонено дърво, хлебно дърво и моливно дърво. Интерес представлява и метасеквоята, заради това, че дълго време се е смятало, че дървото е изчезнало от планетата ни. Сред най-красивите растения са водните лилии, магнолиите и орхидеите. До средата на юни завладяващо е „Шоуто на лалетата“, където присъстват неповторимите черно лале, лалета-джуджета и включеното в Червената книга Урумово лале.


ЛЮБОПИТНАТА ИСТОРИЯ НА ДВОРЕЦА В БОТАНИЧЕСКАТА ГРАДИНА
Румънската кралица Мария се влюбва в мястото, докато обикаля със съпруга си през 1921 г. Дава му името Тихо гнездо и го превръща в своя лятна резиденция. Дворецът е построен в от 1924г. до 1927г. в непосредствена близост до морския бряг. Прави впечатление, че в архитектурата му са вплетени множество стилове, характерни за различни традиции и религии. Мария има връзка с английската кралица Виктория. По бащина линия тя е нейна внучка. 
ОБЩОТО МЕЖДУ ТЮЛЕНОВО И ДВОРЕЦА 
Истина или не, но съществува вярване, според което през 30-те години на 20-ти век Мария е получила за  подарък двойка тюлени. За тях заградили специално територия до брега, но по-късно Мария ги пуснала на свобода. Те се заселили в подводните пещери на Тюленово, където създали свое потомство. 
ИДЕЯ: Възползвайте се от почивните дни и посетете Ботаническата градина и Двореца в Балчик – Тихото гнездо, устояло на времето, което ще ви накара да се чувствате сякаш сте в друго измерение. Ето как да стигнете до там:



Коментари