ШОКОЛАДОВИ ЕКЛЕРЧЕТА



Ето едни малко по-различни еклерчета. При тяхното приготвяне правилата са същите, както при направата на парено тесто и основен сладкарски крем. Но, добавките от шоколад и какао ги правят по-различни и вкусни. Избягайте от традицията и направете нещо ново.


ШОКОЛАДОВ  КРЕМ
2 чаши мляко
6 супени лъжици кристална захар
2 супени лъжици какао на прах
1 1/2 супени лъжици царевично нишесте
Щипка сол
4 яйчни жълтъка
2 супени лъжици масло
100 г.  шоколад, ситно нарязан
Ванилия
ЗА ЕКЛЕРИТЕ
125 мл вода
125 мл пълномаслено прясно мляко
1 чаена лъжица захар
1/2 чаена лъжица сол
110 г масло, със стайна температура
110 г брашно
20 г какао
3 големи яйца, със стайна температура
ЗА ШОКОЛАДОВИЯ ГАНАЖ
100 г. шоколад, ситно нарязан
1/2 чаша сладкарска сметана

ПРИГОТВЯНЕ

        КРЕМ
В тенджера смесете млякото и половината от захарта. Оставете ги на котлона да загреят, и ги отдръпнете.

През това време в друга купа смесете останалата захар с какаото, царевичното нишесте, четирите жълтъка и щипка сол. Прибавете малко от млечната смес и разбъркайте, за да се разтвори всичко добре. След това прибавете получената каша към останалото мляко.

Върнете на котлона и не забравяйте да разбърквате постоянно, за да не залепне. Изчакайте около една-две минути, след като заври и отдръпнете от котлона. Докато сместа е гореща, прибавете и шоколада, маслото и ванилията. Покрийте крема и го оставете да се охлади.

ЕКЛЕРИ
Отново ще ви е нужна тенджера, в нея сложете водата, маслото, захарта и щипка сол. Поставете на котлона и когато заври, изсипете брашното. Бъркайте интензивно с дървена лъжица, докато сместа започне да се отлепва от стените на съда. Отдръпнете от топлината и оставете две-три минути да поизстине.

Добавете яйцата едно по едно, като през това време разбивате с миксера. Добавете и какаото с брашното, но вече разбъркайте всичко с дървена лъжица.

Покрийте тава с пергаментова хартия и с помощта на лъжица поставете топчета от сместа.

Печете в предварително загрята до 200 градуса фурна, около 25 минути, или докато се надуят топчетата. Когато са готови, тестото трябва да е придобило златисто-кафяв цвят, а коричката да е твърда. Може ги да оставите на изключена фурна и леко отворена врата за да сте сигурни, че са се изсушили добре.

С  малък нож направете дупчица отдолу на всяко еклерче. С помощта на шприц напълнете с крема.

После, ако желаете, полейте с ганаж, който предварително се подготвили  - смесвате шоколада и сметаната, загрявате на котлон или микровълнова.

Сервирайте и се наслаждавайте!