ПИЦА - ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ...


.




Пицата - позната ни е, вкусна ни е, харесваме да я хапваме. Ето един по-различен поглед към нея. Такава, каквато по-малко я познаваме


Произход: Италия
Форма: кръгла
Основни продукти: тесто, домати
Разпространение: световно

От вкусно хората са разбирали винаги. Още Древните египтяни по традиция са празнували рождения ден на фараона с плоски питки, наръсени с подправки. Идеята била доразвита до днешни дни в Италия, до познатата ни пица Бианка. Древните елини не останали по-назад. Те хапвали подобни питки, но доовкусени с различни сосове и гарнитури. Пицайол – така се е наричал италианския майстор на пици.



Хавайската пица е покрита с бекон, парчета 
ананас и моцарела

.
Бразилския град Сан Паулу отдава особена почит на вкусното ястие. На 10 юли там празнуват Денят на пицата. Спазва се важното правило: върху традиционното тесто могат да се слагат всякакви вкусотии, но НЕ СЕ използва кетчуп! Рецептата на неаполската пица е най-старата в света. За нейна защита е създадена “Организация за запазване на истинската неаполска пица”. Има точни изисквания за приготвянето й: тестото се разстила в кръг с диаметър от точно 27,94 см. Отгоре се слагат моцарела, босилек и домати. Пече са в пещ на дърва за не повече от минута и половина.
Френската хлебна пица наречена
още пицата багета,
се прави като вместо тесто
се използва франзела
Ако планирате голямо парти, най-голямата пица, която може да ви бъде доставена, е  квадратна, с дължина на страната 1 м 37 см. За съжаление, предлага се на доста отдалечено място – Лос Анджелис, Калифорния.
Най-скъпата пица струва $ 2,500 за 1 кг. Предлага се от небезизвестния готвач Гордън Рамзи, в Лондон. Скъпа е, защото е гарнирана е с пресни, рядко срещани италиански трюфели.  С внушителните 1 км 141 метра дължина и ширината от 26 см., най- дългата пица влиза в “Гинес”. Направена е през 2011 г. в Испания. За да бъде изпечена, била изградена специална пещ.







Пица с вкус на бира. Идеята била на Том и Атина Сийфърт,
американци,които първоначално всъщност са искали да
направят … марината за панировка на месо. На различни етапи от варенето й добавят домати, босилек, риган и чесън.
Докато е в устата вкусът е като на нормална бира. Когато човек я глътне, остава усещане за пица.”, описват те странната напитка.







– Вчера без никакъв зор
изгорих 800 калории.
– Това е добре, казвай подробно как. Записвам си.
– Просто забравих пицата във фурната.