.
Пицата - позната ни е, вкусна ни е, харесваме да я хапваме. Ето един по-различен поглед към нея. Такава, каквато по-малко я познаваме
Произход: Италия
Форма: кръгла
Основни продукти: тесто, домати
Разпространение: световно
От вкусно хората са разбирали винаги. Още Древните египтяни по традиция са празнували рождения ден на фараона с плоски питки, наръсени с подправки. Идеята била доразвита до днешни дни в Италия, до познатата ни пица Бианка. Древните елини не останали по-назад. Те хапвали подобни питки, но доовкусени с различни сосове и гарнитури. Пицайол – така се е наричал италианския майстор на пици.
Хавайската пица е покрита с бекон, парчета ананас и моцарела . |
Френската хлебна пица наречена още пицата багета, се прави като вместо тесто се използва франзела |
Най-скъпата пица струва $ 2,500 за 1 кг. Предлага се от небезизвестния готвач Гордън Рамзи, в Лондон. Скъпа е, защото е гарнирана е с пресни, рядко срещани италиански трюфели. С внушителните 1 км 141 метра дължина и ширината от 26 см., най- дългата пица влиза в “Гинес”. Направена е през 2011 г. в Испания. За да бъде изпечена, била изградена специална пещ.
Пица с
вкус на бира. Идеята била на Том и Атина Сийфърт,
американци,които първоначално
всъщност са искали да
направят … марината за панировка
на месо. На различни етапи от варенето й добавят домати,
босилек, риган и чесън.
“Докато е в устата вкусът е
като на нормална бира. Когато човек я глътне, остава усещане за
пица.”, описват
те странната напитка.
– Вчера без никакъв зор
изгорих 800 калории.
изгорих 800 калории.
– Това е добре, казвай подробно как. Записвам си.
– Просто забравих пицата във фурната.