03.01 – ЧРД ЕЛЕКТРОНЕН ЧАСОВНИК


ПЪРВИЯТ В СВЕТА ЕЛЕКТРОНЕН ЧАСОВНИК Е ПРОИЗВЕДЕН НА ДНЕШНАТА ДАТА


Българско име се намесва в хода на световната технологична история


Той почти вече замени часовниците с циферблати – двете стрелки, които се гонят, са непонятни за голяма част от децата, та дори и за младежите. Използваме го повсеместно, но
надали се сещаме за създателят му. И за това, че отново едно българско име се намесва в хода на световната технологична история.

Името на създателя на първия електронен часовник е Петър Петров, български инженер и изобретател. Световни имена, отдадени на науката, го признават като един от най-продуктивните изобретатели от втората половина на ХХ век. Биографията му е богата на преживявания и постижения. Роден е на 21.10.1919 г. в село Брестовица. 20 годишен се записва във Френския чуждестранен легион, бил е във военнопленнически лагер в Полша, после – гвардеец на Борис III, почетна охрана при погребението на турския президент Кемал Ататюрк. През 1944 г. постига желанието си да следва инженерство, прави го в Мюнхенския Университет. Друга негова страст е корабната архитектура. 

Не само дигиталният часовник е негова рожба

Част от неговото наследство са:
Участие в космически проекти и член от екипа, разработил първия комуникационен сателит Teslar. Участва и в проекта на нова ракета към Сатурн, за програмата АПОЛО.
През 1968 г. разработва първия в света БЕЗЖИЧЕН СЪРДЕЧЕН МОНИТОР, а само година по-късно изобретява  първият ДИГИТАЛЕН ЧАСОВНИК. Името му е било Pulsar и се е продавал за съвсем не скромните 2 100 щатски долара. Няколко години след това, заедно със сина си, разработват АПАРАТУРА ЗА ИЗМЕРВАНЕ НА ЗАМЪРСЯВАНИЯТА. Те двамата, основават своя компания, която се е помещавала първоначално в гаража и с инвестиция от 13 000 щатски долара, но по-късно тази компания се превръща в гигант с годишен доход от 50 млн. Петър Петров  умира на 27 февруари 2003 г. в Хънтсвил, Алабама.

Коментари