07.01 - ЧРД ВСЯКА НЕДЕЛЯ



„Събеседник по желание“, „Розовата Пантера“, „Инспектор Инч Хай“, „Мъпет шоу“ и, разбира се, „Песента на Всяка Неделя“. Помните ли това предаване, излъчваше се… Всяка Неделя. В сайта „Моето Детство“ потребител споделя, че именно от него е разбрал, че хората могат да се казват освен Петър, Иван и Светослав, също и Кеворк и Димитрий.

Емблематичната „Всяка неделя“

На 7-ми януари през далечната 1979 година стартира излъчването на емблематичното за онези години предаване „Всяка Неделя“. Първото му издание е открито от Янчо Таков с думите: „Ще ви покажем как е модерно да се прави телевизия“. И това се случва – „Всяка Неделя“ бързо се превръща в най-гледаното предаване по нашите телевизии, които – факт, тогава не са никак много. В неделните следобеди хората масово се „подреждаха“ пред телевизорите още в 17:30 ч., за да не изпуснат началото, но най-голяма аудитория събираше в 19:00 ч. с рубриката „Събеседник по желание“. Гостуваха и знаменитости като Херберт фон Караян, Анджей Вайда, Жоржи Амаду, Джани Родари, Жулиет Греко, Уилям Сароян, Ив Монтан, Гари Каспаров и други. Днес голяма част от интервютата могат да се видят в сайта на предаването. 

Неделните следобеди пред телевизора


Най-известните имена, които свързваме с неделните следобеди са Кеворк Кеворкян, който води и управлява предаването, Димитрий Иванов, отговорен за представянето на новините и гласът зад кадър, Димитър Игнатиев.  И така, до 1989 г. - в един от неделните следобеди в 17:30 ч. на екрана се появява говорителката Мария Тролева, която с тъжен глас прочита решение на ръководството на Българската Телевизия за: „…спиране на предаването поради нарушаване на програмната дисциплина“. Основен повод за това надали е било редовното просрочване на времето и навлизане в територията на „Лека нощ, деца!“, по-скоро заради факта, че най-талантливите специалисти в областта на културата и телевизията никога не са се притеснявали да са в опозиция на официалната медийна практика. 



Коментари