МАЛЪК СЕЧКО

МАЛЪК СЕЧКО – НЕ МНОГО СТУДЕНО, НО С ПРАЗНИЦИ

Народното поверие гласи, че на 15 август се гадае какво ще е времето през февруари.
Ако вали през летния месец, то през зимния ще сме изненадани от сняг. Кратка справка на УСМИХНИ СЕ показва, че температурите през цитирания августовски ден са били кулинарни, както би казал Емо Чолаков, и дъждът и бил само добро пожелание. Мистър Февруари май знае това, за сега снегът е само за скиорите.
Уикипедия ни казва, че е имало случаи, когато в някои страни февруари е имал официално 30 дни.
През 1699 г. Швеция решава да премине от юлианския към григорианския календар и да пропуска допълнителните дни за високосните години след. Така 1700 г. не е високосна за тях, но това е единствената променена година - 1704 и 1708 г. са високосни. Обаче, през този период календарът им е един ден напред спрямо юлианския и 10 дни назад спрямо григорианския. На когото му се смята, нека да се занимава. През 1711 г. Швеция решава да се върне към юлианския календар и затова на следващата 1712 година месец февруари има два допълнителни дни, 29 и 30 февруари.
През 1929 г. Съветският съюз въвежда революционен календар, в който всеки месец има 30 дни. Така 1930 и 1931 г. официално съдържат 30 февруари, но не за дълго. През 1932 г. календарът е изоставен и месеците възвръщат обичайната си дължина.
Иначе, не можем да се оплачем от липса на празници и през този зимен месец. Разни и разнообразни поводи има, стига да искаме да се почерпим.
Валентин и Валентина да чакат през четири дни гости на 10-ти и 14-ти.  Ето имената, на които се полага да обърнем повече внимание. А тези, които ги носят – да са здрави и честити!


ИМЕННИ ДНИ:

01 Февруари - Трифон, Трифонка, Лозан, Лозанка, и всички лозари и кръчмари
03 Февруари - Симеон, Симеона, Симо, Симон, Симона, Симана, Мони, Моньо, Мона, Монка, Моника
05 Февруари - Агата, Добрин, Добринка
06 Февруари - Доротея, Огнян, Огняна, Искра, Искрен, Пламен, Пламена, Светла, Светлана, Светозар, Светлозар, Светослав, Светослава, Фотий, Фотин, Фотина
10 Февруари - Харалампий, Валентин, Валентина
13 Февруари - Евлоги, Евлогия, Зoя
14 Февруари - Валентин, Валентина, Вальо, Валю, Валя
21 Февруари - Евстати, Евстатия
24 Февруари - Божидар, Божидара, Дора, Дорина, Доротея, Теодор, Теодора, Теодорина, Тодор, Тодора

Коментари