Има нещо специално в комбинацията от гладък, шоколад и прохладна, освежаваща, мента. Днес тази невероятна комбинация има празник, защото е Деня на ментовия шоколад. Е, имаме повод да се отдадем на това вкусно удоволствие.
Преди 1900 г. в комбинацията от свежа мента и шоколад се е използвала като десерт, осигуряващ добър дъх и подпомагащ храносмилането. Frango Mints са първите шоколадово-ментови бонбони, патентовани през 1918 г. продавали са се замръзнали, за да се подчертае острия им аромат на мента. Древните гърци смятали, че ментата лекува хълцането.
Но, стига с фактологията, да се захващаме за работа и да си приготвим
ДОМАШНИ ШОКОЛАДОВИ МОНЕТИ
Сладки шоколадови бисквити от мента, покрити с шоколад. Вкусът е невероятен, лесни са за правене, а резултатът ни кара да хапваме „монета“ след „монета“. Удобство е, че тестото може да бъде направено предварително, после да се замрази и да се използва по-късно. Изпечените бисквити също могат да се замразят и да се извадят тогава, когато ги пожелаем.
Всичко, което ни е нужно, е желание и следните
ПРОДУКТИ:
За бисквитката
• 2 чаши брашно
• 1/2 чаша какао на прах
• щипка сол
• 230 г меко масло
• 2/3 чаша захар
• 1 яйце
• 1 ванилия
• 1/2 чаена лъжичка екстракт от мента
За покритието
• 350 г тъмен шоколад
• 1/2 чаена олио
• 1/4 чаена лъжичка екстракт от мента
Да направим бисквитките
В купа смесваме брашното, какао на прах и сол.
Отделно, разбиваме маслото и захарта до кремообразна смес. Добавяме яйцето, ванилията и ментовия екстракт и разбиваме с миксера. Сместа става много светла.
Вече изоставяме миксера и постепенно добавяме и сухите съставки – брашно, какао и щипка сол. Получава се тесто.
Делим тестото на две, за да работим по-лесно. Едната половина поставяме между два листа хартия за печене, за да можем да го разточим – с дебелина около 5 мм. После трябва да го оставим да се охлади. Тук е момента да напомним, че може да постои във фризера до момента, в който ще ни потрябва.
Махаме горния лист и с помощта на формичка или просто тънкостенна чаша режим кръгчета. Разбира се, може и други формички, тогава няма да наричаме бисквитките „монети“, а по друг начин :) .
Пекат се в предварително загрята фурна, 170° - 15-18 мин.
Да направим покритието
На водна баня се разтопява шоколада с маслото и ментовия екстракт. Когато се получи гладка смес е време в нея да потопим, с помощта на вилица, бисквитите. Тях ги подреждаме отново на хартия за печене или на метална скара, докато шоколадът се втвърди добре. Това не отнема много време, десетина минути са достатъчни.
И после – ами да ни е сладко и свежо!
Коментари
Публикуване на коментар
Вашето мнение