19.02 - ДЕН НА МЕНТОВИЯ ШОКОЛАД


Има нещо специално в комбинацията от гладък, шоколад и прохладна, освежаваща, мента. Днес тази невероятна комбинация има празник, защото е Деня на ментовия шоколад. Е, имаме повод да се отдадем на това вкусно удоволствие. 


Преди 1900 г. в комбинацията от свежа мента и шоколад се е използвала като десерт, осигуряващ добър дъх и подпомагащ храносмилането. Frango Mints са първите шоколадово-ментови бонбони, патентовани през 1918 г. продавали са се замръзнали, за да се подчертае острия им аромат на мента. Древните гърци смятали, че ментата лекува хълцането.

Но, стига с фактологията, да се захващаме за работа и да си приготвим



ДОМАШНИ ШОКОЛАДОВИ МОНЕТИ 


Сладки шоколадови бисквити от мента, покрити с шоколад. Вкусът е невероятен, лесни са за правене, а резултатът ни кара да хапваме „монета“ след „монета“. Удобство е, че тестото може да бъде направено предварително, после да се замрази и да се използва по-късно. Изпечените бисквити също могат да се замразят и да се извадят тогава, когато ги пожелаем. 

Всичко, което ни е нужно, е желание и следните 


ПРОДУКТИ: 

За бисквитката 
• 2 чаши брашно 
• 1/2 чаша какао на прах 
• щипка сол 
• 230 г меко масло 
• 2/3 чаша захар 
• 1 яйце 
• 1 ванилия 
• 1/2 чаена лъжичка екстракт от мента 

За покритието 
• 350 г тъмен шоколад
• 1/2 чаена олио 
• 1/4 чаена лъжичка екстракт от мента 

Да направим бисквитките 
В купа смесваме брашното, какао на прах и сол. 
Отделно, разбиваме маслото и захарта до кремообразна смес. Добавяме яйцето, ванилията и ментовия екстракт и разбиваме с миксера. Сместа става много светла. 
Вече изоставяме миксера и постепенно добавяме и сухите съставки – брашно, какао и щипка сол. Получава се тесто. 
Делим тестото на две, за да работим по-лесно. Едната половина поставяме между два листа хартия за печене, за да можем да го разточим – с дебелина около 5 мм. После трябва да го оставим да се охлади. Тук е момента да напомним, че може да постои във фризера до момента, в който ще ни потрябва. 
Махаме горния лист и с помощта на формичка или просто тънкостенна чаша режим кръгчета. Разбира се, може и други формички, тогава няма да наричаме бисквитките „монети“, а по друг начин :) . 
Пекат се в предварително загрята фурна, 170° - 15-18 мин. 

Да направим покритието 
На водна баня се разтопява шоколада с маслото и ментовия екстракт. Когато се получи гладка смес е време в нея да потопим, с помощта на вилица, бисквитите. Тях ги подреждаме отново на хартия за печене или на метална скара, докато шоколадът се втвърди добре. Това не отнема много време, десетина минути са достатъчни. 

И после – ами да ни е сладко и свежо!

Коментари