06.02 - ЧРД МОНОПОЛИ



ВСИЧКО ЗАПОЧНАЛО С МИЕНЕ НА ЧИНИИ

На тази дата през 1935 г. в продажба е пусната играта „Монополи”.  Справка показва, че правилата на занимавката са преведени на 32 езика, а комплектите се продават в над 80 държави.



Създателят й Чарлз Дароу, както се сещате, дори не подозирал, че хрумката му ще предизвика такъв интерес. Докато миел чинии, за да изкара прехраната на семейството си, той с носталгия си спомнял за Атлантик сити. Вечер настроението явно не го напускало. Веднъж той разчертал правоъгълен картон и всяко от получените квадратчета нарекъл с имена на улици в Атлантик сити. Решил, че всяка от тях може да бъде закупена срещу определена сума.  За да спечели играчът от собствеността си, той може да ги застрои с хотели и къщи, които да отдава под наем или чрез тях да получава кредити от банка. Така са създадени основните правила.



Играта предизвиква интерес у познатите му, които поискали да направи и на тях комплект. Чарлз започнал да им ги продава по 4 долара, после я предложил в магазините, после – и на компания, занимаваща се с настолни игри – „ Паркър Брадърс”. Както се случва в такива истории, фирмата отхвърлила предложението му, като обяснили, че в играта има 52 основни грешки. Една от тях била дългото време за разиграване.



Дъщерята на собственика на „Паркър Брадърс”  обаче, не мислела така и убедила съпруга си да започнат производството на играта, като плащали комисионна на Чарлз. Това го превърнало в милионер, а изводът е, че дори прости действия, като миене на чинии например, могат да доведат до значително финансово укрепване.

Коментари