29.03 - ЧРД МОЛИВ С ГУМИЧКА

Молив с гумичка – звучи просто, но дали е така?

 „Животът е изкуството на рисуване без гумичка.“ Джон У. Гарднър
Моливът с гумичка е патентован на 29 март 1858 г. - доста отдавна, би си казал някой. Историята му е предшествана от открити в самото начало на XVI век залежи от графит в Англия. Графитът първо е бил използван за маркировка на ... овце.

Оказва се, че отговорът на въпроса „Как се прави молив?“, не е много лесен. Точно това си позволява да пита Ленард Рийд президента на най-голямата компания за производство на моливи в САЩ. Първоначално човекът си помислил, че въпросът е подвеждащ, но после си дал сметка, че не знае достатъчно за добива на графит; за добива на дървесина; за машината, която боядисва моливите; да не пропускаме и металургията, която се включва в направата на металната гривничка, прикрепяща гумичката към молива; а какво да кажем за каучуковото дърво – как се сади и как се бере – в крайна сметка от него се прави въпросната гумичка, която трие грешките :)
Е, хубаво е да можем да поправяме грешките си, нали? А дори направата на молив с гумичка е един ярък пример за разделението на труда.

Коментари