ЧАСОВНИК НАВИСОКО

11 Март 1835 - В Габрово приключва строежът на часовниковата кула. 

 За това как е получено разрешението за строежа на такава висока сграда по време на османското робство, се разказва в следната история: Главният майстор на кулата отишъл при турския владетел и му казал, че часовниковата кула ще бъде изградена за възхвала на Аллах и на върха й ще грее османският полумесец, който ще се вижда отдалеч. Така българите получили разрешение. Габровци удържали на думата си. На върха на кулата сложили полумесец, но … прободен с пика, която станала символ на свободата.
Всъщност, имало е основателна икономическа причина да бъди построен величествения часовник. Целта е била да се избегне нелоялната конкуренция в занаятчийските работилници и дюкяните. Под ударите на „сахата“ те трябвало едновременно да вдигат и спускат кепенците. Мястото било избрано така, че да се вижда и чува от главната улица.

Наричат я Небостъргачът на Възраждането 

Часовниковата кула в Габрово е една от най-високите в България – 27,70 м. Издигната е за шест месеца, разбира се, благодарение на доброволческия труд на габровци. Механизмът на часовника е ръчно изработен от местния майстор Иван Сахатчията, самата камбана му е внос от Виена. До началото на XX век часовете са се отчитали само с ударите на камбаната, като механизмът се е задвижвал от две тежести от по 30 кг., които били свързани посредством телено въже. Циферблатът на часовника е поставен през 1882 г., а през 1902 г. е заменен с по-голям.


Коментари