ЦВЕТНИ ЯЙЦА ОТ … КЕКС


Вече яйцата са боядисани, време е да помислим и за подготовката на Великденската трапеза. Това е приятно – сега е момента да направим отдавна планирани неща, да  се отдадем на удоволствието да направим нещо красиво и вкусно.
ИДЕЯ:

КРАСИВИ ШАРЕНИ КЕКСОВИ ЯЙЦА

Резултатът е прекрасен, а направата им изобщо не е трудна. Предварителната подготовка се състои в това, да си набавите яйчени черупки. Когато използвате яйцето, счупете го отгоре и така изкарайте вътрешността му, за да се запази формата му. Отделете черупката и я запазете. После сложете всички събрани черупки в съд с вода и оставете са поврят няколко минути. Така ще изкарате останалия в тях белтък и ципата, залепена за черупката. Оставяте ги минута-две да изсъхнат и са готови за ползване.


Можете да се възползвате от любимата си рецепта за кекс, а може да се доверите и на тази – лесна е, а резултатът е винаги добър и е много вкусен:


НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
5 яйца
1 ч.ч. захар

1/2 ч.ч. олио
1 1/2 ч.ч. брашно
1 лимон
1 бакпулвер
1 ванилия
Сладкарска боя
ПРИГОТВЯНЕ:
Отделяме белтъците от жълтъците в две купи. Разбиваме белтъците на хубав, пухкав сняг, като постепенно добавяме половината от захарта. Другата половина от захарта разбиваме д жълтъците. Когато побелеят, добавяме олиото. Обединяваме двете смеси и добавяме пресетите брашно и бакпулвер. Бъркаме внимателно, вече на ръка, за да запазим въздуха в сместа. Добавяме и ванилията и настъргана кора от лимон. Малко сок от лимон няма да навреди, напротив, придава невероятен свеж вкус и аромат.

Разделяме сместа в по-малки купички толкова на брой, колкото цветове искаме да получим. Но 2-4 цвята са напълно достатъчно, яйцето все пак не е много голямо :). Всяка купичка оцветяваме със сладкарска боя.
Идва ред да напълним яйчените черупки. 
С помощта на малка лъжичка или пош сипваме от различните цветове последователно. Да не забравяме, че кексът ще се надигне при печенето и яйцата няма нужда са де пълнят повече от 2/3. После ги нареждаме в тава така, че да са изправени. Много по-лесно ще е, ако имаме форма за мъфини, където лесно може да ги стабилизираме прави. Малко алуминиево фолио може да стабилизира яйцата, като запълни луфтовете.

Печем в предварително загрята фурна на 180°С около 30-тина минути. Следете, в зависимост от фурната може да се изпекат и по-бързо.
После внимателно обелваме черупките и се наслаждаваме на прекрасния цветен и вкусен резултат. 


Това ще е една прекрасна декорация за трапезата и всички ще останат възхитени! Пробвайте :)



Коментари