Вече яйцата са боядисани, време е да помислим и за
подготовката на Великденската трапеза. Това е приятно – сега е момента да направим
отдавна планирани неща, да се отдадем на
удоволствието да направим нещо красиво и вкусно.
ИДЕЯ:
КРАСИВИ ШАРЕНИ КЕКСОВИ ЯЙЦА
Резултатът е прекрасен, а направата им изобщо не е трудна. Предварителната подготовка се състои в това, да си набавите яйчени черупки. Когато използвате яйцето, счупете го отгоре и така изкарайте вътрешността му, за да се запази формата му. Отделете черупката и я запазете. После сложете всички събрани черупки в съд с вода и оставете са поврят няколко минути. Така ще изкарате останалия в тях белтък и ципата, залепена за черупката. Оставяте ги минута-две да изсъхнат и са готови за ползване.Можете да се възползвате от любимата си рецепта за кекс, а може да се доверите и на тази – лесна е, а резултатът е винаги добър и е много вкусен:
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
ПРИГОТВЯНЕ:
Отделяме белтъците от жълтъците в две купи. Разбиваме
белтъците на хубав, пухкав сняг, като постепенно добавяме половината от
захарта. Другата половина от захарта разбиваме д жълтъците. Когато побелеят,
добавяме олиото. Обединяваме двете смеси и добавяме пресетите брашно и
бакпулвер. Бъркаме внимателно, вече на ръка, за да запазим въздуха в сместа.
Добавяме и ванилията и настъргана кора от лимон. Малко сок от лимон няма да
навреди, напротив, придава невероятен свеж вкус и аромат.
Разделяме сместа в по-малки купички толкова на брой, колкото
цветове искаме да получим. Но 2-4 цвята са напълно достатъчно, яйцето все пак
не е много голямо :). Всяка купичка оцветяваме със сладкарска боя.
Идва ред да напълним яйчените черупки.
С помощта на малка
лъжичка или пош сипваме от различните цветове последователно. Да не забравяме, че
кексът ще се надигне при печенето и яйцата няма нужда са де пълнят повече от
2/3. После ги нареждаме в тава така, че да са изправени. Много по-лесно ще е,
ако имаме форма за мъфини, където лесно може да ги стабилизираме прави. Малко
алуминиево фолио може да стабилизира яйцата, като запълни луфтовете.
Печем в предварително загрята фурна на 180°С
около 30-тина минути. Следете, в зависимост от фурната може да се изпекат и
по-бързо.
После внимателно обелваме черупките и се наслаждаваме на прекрасния
цветен и вкусен резултат.
Това ще е една прекрасна декорация за трапезата и
всички ще останат възхитени! Пробвайте :)
Коментари
Публикуване на коментар
Вашето мнение