КОЛЕДНИ КЕКСЧЕТА С КУПОЛ



Определено трябва да имате търпение и желание, за да направите тези прекрасни коледни мъфини, но си заслужават. Те са удивителни и пленително допълнение към коледните красоти. И – не се притеснявайте! Могат да се ядат целите, дори и прозрачното похлупаче. Така е, защото то е направено от желатин и вода. А какво ще има под него – това е въпрос само на вашето въображение. Необходимо е да експериментирате, докато получите най-добрата декорация за мъфини, затова не се колебайте, а започвайте „тренировките“.
Какви да са мъфините – изберете си сами. Със сигурност имате любима рецепта. С какво да ги украсите отгоре? Ами, каквото искате. Снегът е от кокосови стърготини. От сладкарски магазин могат да се купят интересни малки захарни фигурки. А защо не си направите сами? Припомняме рецептата за домашно маршмелоу ТУК. Но, нека да се съсредоточим към акцента в декорацията, желатиновия купол.

ИДЕЯ: Направете интересни КОЛЕДНИ МЪФИНИ С ЖЕЛАТИНОВ КУПОЛ

ПРОДУКТИ:
  • Желатин
  • Вода
  • Малки балони с кръгла форма
  • Хранителна боя – по желание

ПРИГОТВЯНЕ:
Смесете водата с желатина и затоплете, докато желатина набъбне и се разтвори. Не трябва да има бучки или пяна, това ще навреди на покритието.
Надуйте балоните. Добре е към тях да прикрепите например дървено шишче, това ще ви помогне за изсушаването по-късно
Намазнете си ръцете, но съвсем малко и разтъркайте балончето. Така ще си помогнете при отстраняването му, когато всичко е готово. Внимавайте, ако сложите много мазнина, желатинът няма добре да покрие повърхността. Трябва наистина съвсем леко да разтъркате със слабо омаслени ръце.
Потопете балончето в желатиновата смес. Ако предпочитате, можете да използвате четка и с нея да разнесете желатина равномерно.  Оставете малко да стегне и повторете още 3-4 пъти. Трябва да получите дебело покритие. Ако през това време желатинът в купата започне да стяга, не се притеснявайте да го затоплите малко и да продължите да работите.

Оставете готовите балони да изсъхнат много добре, 24 часа ще са им напълно достатъчни.
Следва премахването на балона. Поставете палец на възела и натиснете леко така, че покритието да се отдели. Отлепете внимателно колкото се може повече. После спукайте балона, по-добре с игла, за да може въздухът да излезе бавно.
Често пъти получените сфери имат леко бежов цвят, не са напълно прозрачни, това е от желатина, който винаги е малко жълтеникав. Ако това ви дразни, можете още при приготвянето на сместа да сложите съвсем малко сладкарска боя с цвят, който желаете. Добра идея е и добавянето на сладкарски блясък.

Това е! Вече сте готови.


Снимки назаем от: sugarhero.com

Коментари