06.12 - ОБЩОТО МЕЖДУ ШАРАНА, БАНКЕРА И МИКРОВЪЛНОВАТА ПЕЧКА



Честито на Никол, Никола, Николай, Николина, Николинка, Николета, Ненка, Нина, Кольо! Честито на банкерите, търговците, моряците, рибарите, дарителите и на бургазлии! ЧРД на микровълновата печка!

На този ден през 1945 г. е патентована микровълновата печка. Естествено, че като много други полезни или велики открития, нейната поява е съвсем случайна. Добре, че американецът д-р Пърси Спенсър е имал навика да носи шоколад в джоба си. Той забелязва, че шоколадът се разтопява, когато пуска магнетрон. Това е мощна радиолампа, която генерира микровълни. После поставил зърна от царевица до магнетрона и те се разпукали. Последвал опит с яйце, поставено в чайник. То буквално гръмнало. Ясно е, че не е чел инструкциите за варене на яйце.


Първата микровълнова била с гигантски размери – височина 170 см и тежест от 340 кг, с цена от 5000 долара. Но вече на пазара се предлагат фурнички с размери 18х16х15, които затоплят порция боб за 60 секунди и се включват с USB към лаптопа.

Днес каквото и да се наложи да претопляте, не пропускайте да сготвите шаран. Той е слуга на св. Николай, който пък е покровител на рибарите и мореплавателите. Известен е още и с това, че бил лихвар и помагал на бедни и безпарични. Затова го тачат и банкерите.

Има поводи за празнуване! Наздраве!




Коментари